Yπολογιστικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων Σύγχρονη Οδοντιατρική στην πράξη

 

Απλά, αλλά και πιο σύνθετα περιστατικά εμφυτευμάτων και προσθετικής, μπορούν πλέον να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Τα ψηφιακά εργαλεία έρχονται για να λύσουν τα χέρια του σύγχρονου οδοντιάτρου, εξασφαλίζοντάς του άμεσα και απόλυτα ακριβή αποτελέσματα. 

του Δρ. Γιώργου Ε. Κοντακιώτη

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων ελλειπόντων δοντιών, ακόμη και όλων των δοντιών σε νωδούς ασθενείς, άνω, κάτω γνάθου ή και στις δύο. Πάνω στα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στεφάνες πορσελάνης, γέφυρες ή ακόμα και ολικές οδοντοστοιχίες.
Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων γίνεται πλέον και υπολογιστικά καθοδηγούμενα, με τη χρήση εξατομικευμένου χειρουργικού νάρθηκα. Αρχικά, με κατάλληλο λογισμικό επιλέγονται οι θέσεις των εμφυτευμάτων με ακρίβεια στο οστό. Σύμφωνα με τις ψηφιακές αυτές θέσεις, σχεδιάζεται και εκτυπώνεται τρισδιάστατα εξατομικευμένος νάρθηκας, ο οποίος χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, μεταφέροντας τις θέσεις αυτές στο στόμα.

Σχεδιασμός

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή σχεδιάζεται ως εξής:

  • Αρχικά στον ασθενή πραγματοποιούνται ενδοστοματικά αποτυπώματα με ενδοστοματικό σαρωτή intraoral scanner ή κλασικά αποτυπώματα, από τα οποία τα γύψινα εκμαγεία που προκύπτουν σαρώνονται με επιτραπέζιο σαρωτή desktop scanner και μια αξονική τομογραφία.
  • Στη συνέχεια, τα δεδομένα της αξονικής και τα ψηφιακά εκμαγεία του στόματος εισάγονται και αναλύονται στο εξειδικευμένο πρόγραμμα σχεδιασμού-λογισμικό. Το πρόγραμμα αυτό έχει τη δυνατότητα, με τα δεδομένα της τομογραφίας, να αναπαραστήσει σε τρεις διαστάσεις το οστό της άνω και κάτω γνάθου.
    Το λογισμικό περιέχει βιβλιοθήκες εμφυτευμάτων, εκ των οποίων ο οδοντίατρος μπορεί να επιλέξει τον ψηφιακό τύπο του εμφυτεύματος που θέλει να τοποθετήσει στην τρισδιάστατη αναπαράσταση του οστού της γνάθου. Παράλληλα, καθορίζει την επιθυμητή κλίση και, ταυτόχρονα, το βάθος τοποθέτησης, ακολουθώντας την ανατομία της περιοχής και αποφεύγοντας ανατομικά στοιχεία, όπως π.χ. νεύρα, ιγμόρειο, ρινική κοιλότητα κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο, καθορίζονται με ακρίβεια οι θέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων εξαρχής.
    Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται στο ελάχιστο τα λάθη που μπορεί να συμβούν κατά τη χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Επίσης, μειώνεται ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης και, κατά συνέπεια, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές.
    Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος, αφού σχεδιάζεται στον υπολογιστή, στη συνέχεια μεταφέρεται και καθοδηγείται στο στόμα με τη βοήθεια του νάρθηκα.
    Αφού ολοκληρωθεί το σχέδιο θεραπείας και καθοριστούν οι θέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, τα δεδομένα αποστέλλονται μέσω του διαδικτύου από το λογισμικό σε εξειδικευμένα κέντρα, όπου με βάση αυτά τα δεδομένα κατασκευάζονται εξατομικευμένοι χειρουργικοί νάρθηκες – είτε σε μηχάνημα κοπής milling machine, είτε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή 3D printer.
    Στους νάρθηκες αυτούς έχουν μεταφερθεί με υψηλή ακρίβεια, βάσει της ανάλυσης των δεδομένων που έχουν προκύψει από το λογισμικό, οι θέσεις στις οποίες έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα. Στη συνέχεια, οι νάρθηκες-οδηγοί χρησιμοποιούνται από τον χειρουργό οδοντίατρο κατά τη χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στο οστό της γνάθου.

Τοποθέτηση
Η τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι μια σχετικά απλή και σύντομη διαδικασία. Γίνεται στο οδοντιατρείο με τοπική αναισθησία, εφόσον έχει προηγηθεί ένα σωστό και ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας, και επιτρέπει στον ασθενή να πάει στην εργασία του την αμέσως επόμενη ημέρα. Συνήθως 1-2 παυσίπονα την ημέρα της τοποθέτησης είναι αρκετά.

Ο ασθενής επανέρχεται στο οδοντιατρείο 10 ημέρες μετά, για να κοπούν τα ράμματα. Επόμενη επίσκεψη σε 2-3 μήνες, αν η οστεοενσωμάτωση αφορά την κάτω γνάθο, ή σε 4-5 για την άνω, όπου γίνεται αποκάλυψη των εμφυτευμάτων.

Εφόσον η οστεοενσωμάτωση έχει επιτευχθεί, θα χρειαστούν 3-4 συνεδρίες για να τοποθετηθεί η προσθετική αποκατάσταση (στεφάνη, γέφυρα, οδοντοστοιχία) στο στόμα, συνδεδεμένη με τα τοποθετημένα –ένα ή περισσότερα– εμφυτεύματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, υπό προϋποθέσεις, η προσθετική αποκατάσταση μπορεί να τοποθετηθεί και άμεσα, λίγο μετά την επέμβαση.

Η ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη Οδοντιατρική αποτελεί σήμερα ίσως τον πιο ενδιαφέροντα και αναπτυσσόμενο κλάδο της σύγχρονης Οδοντιατρικής.

Η ψηφιακή τεχνολογία, με τα μέσα που διαθέτει, χρησιμοποιείται τόσο για προσφέρει έγκυρη και ακριβή διάγνωση, όσο και για την καθεαυτή οδοντιατρική θεραπεία, η οποία γίνεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, με ακρίβεια και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Βιβλιογραφία
1. Misch C. Contemporary Implant Dentistry , 3rd ed. Mosby; 2008

2. Drago C. Implant restorations : A Step by Step Guide, 2nd ed. Iowa USA. Blackwell; 2007
3. Digital implant planning and guided implant surgery – workflow and reliability. Schubert O1, Schweiger J1, Stimmelmayr M1, Nold E1, Güth JF1 . Br Dent J. 2019 Jan 25; 226(2):101-108.
4. Guided and computer-assisted implant surgery and prosthetic: The continuous digital workflow. Rev Stomatol Chir Maxillofac Chir Orale. 2016 Feb; 117(1)

Διαβάστε το άρθρο στο ένθετο περιοδικό Plan be του Ελεύθερου Τύπου

Yπολογιστικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων: Σύγχρονη Οδοντιατρική στην πράξη