Στοματική Υγιεινή | Ο Δρ. Γιώργος Κοντακιώτης απαντά στις 10 συχνότερες απορίες των ασθενών

Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουμε στην περιποίηση των δοντιών μας; Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη για εμάς οδοντόκρεμα; Κάθε πότε είναι καλό να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα; Η υπερκατανάλωση ποιων άλλων τροφών, πέρα από τα γλυκά, μπορεί να βλάψει τα δόντια μας; Ο ειδικός μάς δίνει τις δικές του απαντήσεις.

1. Με ποιο κριτήριο επιλέγουμε οδοντόβουρτσα;

Το πιο βασικό κριτήριο είναι ο βιότυπος των ούλων, ο οποίος είναι διαφορετικός σε κάθε ασθενή. Σε κάποιον μπορεί να είναι λεπτός, σε άλλον παχύς, σε άλλον σκληρός, μαλακός ή μέτριος.

Επίσης, ένα άλλο κριτήριο είναι η κατάσταση των δοντιών και των ούλων μας. Εκεί επιλέγουμε, κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, εάν έχει προηγηθεί κάποια θεραπεία και τα ούλα είναι τραυματισμένα, απαιτείται χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας για κάποιο διάστημα.

2. Ισχύει ότι, αν επιλέξουμε σκληρή οδοντόβουρτσα, γίνεται καλύτερος καθαρισμός;

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε σκληρή οδοντόβουρτσα για να επιτύχουμε καλό και αποτελεσματικό βούρτσισμα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε μέτρια οδοντόβουρτσα και να βουρτσίζουμε περισσότερη ώρα (ιδανικά δύο λεπτά), με μέτρια δύναμη. Δεν ξεχνάμε ποτέ να βουρτσίζουμε και τη γλώσσα.

3. Με ποιο κριτήριο επιλέγουμε οδοντόκρεμα;

Η χρήση της οδοντόκρεμας πρέπει να είναι στοχευμένη. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε οδοντόκρεμα σύμφωνα με την κατάσταση και τα συμπτώματα είτε των δοντιών, είτε των ούλων μας. Δηλαδή άλλη οδοντόκρεμα επιλέγουμε όταν αιμορραγούν τα ούλα, και άλλη όταν τα δόντια έχουν ευαισθησία στα κρύα ερεθίσματα (παγωμένο νερό, παγωτά κ.λπ.).

Επίσης, διαφορετική οδοντόκρεμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά, διαφορετική οι ενήλικες και διαφορετική οι έγκυες γυναίκες.

Οι δε καπνιστές, των οποίων τα δόντια επιβαρύνονται με χρωστικές, ή οι ασθενείς με ξηροστομία που έχουν ανάγκη από ενυδάτωση, θα πρέπει να αναζητήσουν την οδοντόκρεμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

4. Και τι γίνεται με το στοματικό διάλυμα; Πώς το επιλέγουμε και κάθε πότε είναι καλό να το χρησιμοποιούμε;

Όσον αφορά το στοματικό διάλυμα, αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μετά από σύσταση του οδοντιάτρου, τόσο ως προς την επιλογή σκευάσματος, όσο και ως προς τη χρονική διάρκεια χρήσης του.

5. Οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι;

Και το οδοντικό νήμα, και το μεσοδόντιο βουρτσάκι συντελούν επικουρικά, μετά το βούρτσισμα, στην αποτελεσματική καθημερινή στοματική υγιεινή των δοντιών και των ούλων.

 

Γιώργος Κοντακιώτης // planbemag.gr from Think Plan Be on Vimeo.

 

6. Σε ποιες περιπτώσεις να προτιμήσουμε μεσοδόντιο βουρτσάκι και σε ποιες οδοντικό νήμα;

Το νήμα συνήθως χρησιμοποιείται στα μπροστινά ή στα συνωστισμένα δόντια, όπου δεν υπάρχει χώρος αρκετός για να περάσει και να δράσει το βουρτσάκι.

Το μεσοδόντιο βουρτσάκι χρησιμοποιείται ενδιάμεσα κυρίως στα πίσω δόντια και, ιδίως, όπου υπάρχουν προσθετικές εργασίες (στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα).

7. Ισχύει ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα;

Είναι σημαντικό να βουρτσίζουμε καθημερινά τα δόντια και τη γλώσσα μετά από κάθε γεύμα. Θα πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιούμε νήμα και, γενικά, να ακολουθούμε κανόνες στοματικής υγιεινής, ώστε να απομακρύνονται εγκαίρως και αποτελεσματικά τα τροφικά υπολείμματα από το στόμα.

8. Συνήθως συνδέουμε την κατανάλωση γλυκών με τις φθορές των δοντιών. Ποιες άλλες τροφές χρειάζονται προσοχή;

Είναι καλό να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση γλυκών, παγωτών και σοκολατούχων ροφημάτων, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν τερηδόνα. Επίσης, καραμέλες, τσίχλες και κολλώδεις τροφές, όπως π.χ. ζελεδάκια, τα οποία κολλάνε εύκολα στα δόντια. Συνιστάται, ακόμα, αποφυγή υπερκατανάλωσης όξινων τροφών ή αναψυκτικών, τα οποία οδηγούν σε διάβρωση του σμάλτου.

9. Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στην περιποίηση των δοντιών μας;

Το συχνότερο λάθος που κάνουμε στη φροντίδα των δοντιών μας είναι ότι τα βουρτσίζουμε πολύ δυνατά, με υπέρμετρη δύναμη, πιστεύοντας ότι καθαρίζουν καλύτερα. Ως αποτέλεσμα, τραυματίζουμε τα ούλα, δημιουργούνται υφιζήσεις και, ταυτόχρονα, μακροχρόνια προκαλούμε αποτριβές στα δόντια αυχενικά (δηλαδή στη βάση του δοντιού, πάνω από τα ούλα).

Ένα άλλο λάθος είναι το ότι, εάν δούμε αίμα να «τρέχει» από τα ούλα, σταματάμε από φόβο να τα βουρτσίζουμε. Αντιθέτως, το σωστό είναι να συνεχίσουμε να τα βουρτσίζουμε για να μειωθεί η φλεγμονή και, φυσικά, να επικοινωνούμε άμεσα με τον οδοντίατρο.

10. Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο;

Η τακτική –κάθε έξι μήνες, κατά μέσο όρο– επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίζονται στο στόμα, συμβάλλοντας στο να έχουμε ένα υγιές στόμα με λαμπερό χαμόγελο.

 

 

O Γιώργος Ε. Κοντακιώτης DDS είναι Χειρουργός Οδοντίατρος – Μετεκπαιδευθείς στα εμφυτεύματα, ΕΚΠΑ. Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα από το 2006, ασχολείται κυρίως με την Αισθητική Οδοντιατρική, την Προσθετική και τα Εμφυτεύματα, τόσο όσον αφορά τη χειρουργική τοποθέτηση, όσο και την προσθετική αποκατάστασή τους. Από το 2006 έως το 2017 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Προσθετικής του ΕΚΠΑ. Από το 2018 αποτελεί μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης Εμφυτευμάτων (Academy of Osseointegration). Είναι ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με τη Προσθετική και τα Εμφυτεύματα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και στον έντυπο Τύπο.

 

Διαβάστε το άρθρο στο ένθετο περιοδικό Plan be του Ελεύθερου Τύπου:
Στοματική Υγιεινή | Ο Δρ. Γιώργος Κοντακιώτης απαντά στις 10 συχνότερες απορίες των ασθενών